Artikkelit, Onnellisuus

Onnelliset elävät pidempään ja menestyvät työssään

onnellisuus

Miksi onnellisuus on (elin)tärkeää?

Miksi ylipäätään puhua onnellisuudesta? Onhan sitä varmasti tärkeämpiäkin asioita, joihin panostaa tai kiinnittää huomiota. Onnellisuus ei ole nykytutkimuksen mukaan höyhenenkevyttä hattaraa, vaan se kannattaa todellakin ottaa vakavasti.

Huffington Postin mukaan onnellisuuden puute aiheuttaa sairauksia ja lyhentää elinikää. Mielen hyvinvointia tarkkailemalla voi ennustaa tulevaa terveyden tilaa perusterveillä ihmisillä. Negatiivisesti ajattelevat saavat vuosien saatossa kiusakseen kaikenlaisia kremppoja suuremmalla todennäköisyydellä. Lisäksi tutkimuksissa on todettu onnellisten ihmisten stressitasojen (mitattu kortisolitasosta ja verenpaineesta) olevan alempia riippumatta tulotasosta tai edes painosta. Onnelliset ihmiset myös liikkuvat enemmän.

Shawn Achor kertoo kirjassaan The Happiness Advantage tutkimuksesta, joka tehtiin nunnien keskuudessa. Heidän päiväkirjojaan tutkimalla saatiin selville oliko kunkin elämänasenne positiivinen vai negatiivinen. Tutkimuksen jatkuessa vuosikymmeniä havaittiin, että positiivisista koehenkilöistä yli 90 % oli elossa 85 vuotiaina. Kun taas negatiivisimmin asennoituneista vain kolmasosa eli yhtä pitkään. Ero on todella huomattava, eikö vain!

Onnellisuudesta on hyötyä myös työelämässä. Eräässä tutkimuksessa annettiin osalle lääkäriopiskelijoista tikkari ennen kuin he harjoittelivat diagnoosin tekemistä. Onnelliset tikkarin omistajat tekivät oikean diagnoosin 19% useammin. Etkö haluaisikin mieluummin onnellisen lääkärin hoitoon?

Myyntityössäkin onnellisuus kannattaa, koska positiiviset myyjät tekevät enemmän kauppoja kuin negatiivisesti asennoituvat kollegansa. Lisäksi onnellisuus parantaa myös luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä, haluttuja ominaisuuksia monella työpaikalla. Onnelliset lapsetkin oppivat asioita nopeammin ja pärjäävät kokeissa paremmin kuin negatiiviset ja myös neutraalisti asennoituvat kaverinsa.

Näiden tutkimusten valossa on helppo nähdä miten tärkeää onnellisuus loppujen lopuksi on. Kysytkin nyt ehkä, mitä onnellisuus on ja miten sitä sitten saisi lisää? Siitä enemmän seuraavaksi.

Kolme tapaa olla onnellinen

Korjataanpa heti kättelyssä pari yleistä väärinkäsitystä siitä mitä onnellisuus on. Onnellisuus ei ole sitä, että olet koko ajan hyvällä tuulella. Se ei ole sitäkään, että olet rikas ja sinulla on varaa ostaa mitä tahansa ikinä haluatkin. Onnellisuus ei ole myöskään se viimeinen tavoite, matkamme määränpää, johon pyrimme täällä maan päällä.

No mitä onnellisuus sitten on? Happify.com:n mukaan tutkimuksissa on todettu onnellisuuden koostuvan sekä tyytyväisyydestä nykyiseen elämäntilanteeseen että siitä kuinka hyväksi tunnet olosi päivittäin.

Onnellisuusbloggari ja -valmentaja Auli Malimaa jakaa päivittäiset hyvän olon tunteet mielihyvään, täyttymykseen ja puhtaaseen iloon.

Mielihyvä liittyy fyysisten aistiemme tuottamaan iloon, kuten höyryävän kahvikupposen nauttimiseen lempikahvilassasi. Mielihyvä on kuitenkin haihtuvaista laatua ja vähenee kokemuksen jatkuessa. Oletko huomannut kuinka ensimmäinen pala suklaata maistuu taivaalliselta, mutta muutama pala lisää ei enää tuotakaan samanlaista hurmiota?

Täyttymystä tai tyytyväisyyttä saatamme kokea, kun olemme saaneet hankituksi kauan haluamme kenkäparin tai saaneet etsimämme työpaikan. Täyttymys liittyy siis mielestämme positiivisiin olosuhteisiin ja tilanteisiin. Olosuhteisiin liittyvä onnellisuus on kuitenkin ehdollista, eli jos en saakaan haluamiani kenkiä vaan rahat menevätkin yllättävään laskuun en pysty olemaan onnellinen.

Jos täyttymykseen liittyvä onnellisuus liittyy lauseeseen “olen onnellinen, koska…” puhdas ilo on onnellisuutta ilman mitään “järkevää syytä”. Se on pysyvä tila, eikä vaihtele olosuhteiden mukaan. Auli Malimaan mukaan puhtaan ilon voit saavuttaa monin tavoin. Kun olet oppinut taidon olla onnellinen ilman syytä säilytät sisäisen rauhasi riippumatta siitä mitä elämässäsi on meneillään.

Vahvista onnellisuuslihaksiasi

Onnellisuus yhdistetään usein elämän kokemiseen merkitykselliseksi. Koet, että sinulla, työlläsi ja pelkästään jo olemassaolollasi on merkitystä. Et ole täällä turhan takia. Monesti onnellisuuteen liitetäänkin auttaminen, laaja sosiaalinen verkosto, omien arvojen mukainen elämä, terveydestä huolehtiminen ja tavoitteellisuus tai missio. Mission tärkeydestä voit lukea lisää Mindvalleyn artikkelista (englanniksi) ja Bufferista (englanniksi).

Onnellisuuteen liitetään usein myös ajatus tietystä yksilöllisestä tasosta, johon onnellisuutemme palaa huippuhetkien ja pettymysten jälkeen. Lottovoittajat ovat onnensa kukkuloilla heti voiton jälkeen, mutta pikkuhiljaa heidän mielialansa alkaa palautua perustasolleen. Samoin käy esim. onnettomuudessa raajansa menettäneiden kohdalla. Ensin mieliala on maassa, mutta alkaa ajan myötä kuitenkin nousemaan takaisin omalle tasolleen.

Tämä onnellisuuden taso on jokaiselle uniikki, mutta hyvä uutinen on, että sitä voi nostaa pysyvästi. Vaikka olisitkin hieman negatiivisuuteen kallellasi, voit halutessasi vahvistaa onnellisuuslihaksiasi ja nostaa tasoasi. Keinoja siihen läpi syvemmin seuraavassa artikkelissa.

 

lataa ilmainen opas